Yahoo Web Search

Search results

  1. Jun 5, 2020 · La cinci ani de la moartea bărbatului, Fefeleaga rămăsese doar cu doi copii, ceilalți muriseră cum atinseseră vârsta de cincisprezece ani. Mai avea o supărare Feleleaga. Bogătanii cărora le vindea pietrele, întârziau să plătească știind-o fără aujor și sperau să uite.

    • (19)
  2. Nov 5, 2014 · Nuvela cu același nume a lui Ion Agârbiceanu, publicată în 1906, pornește, într-adevăr, de la o femeie reală, care a trăit printre buciumani, la poalele Detunatei. Fefeleaga lui Agârbiceanu era o femeie simplă. Singurul ei ajutor era calul ei, Bator. Cu el trudea din zi până-n seară.

  3. Dec 17, 2020 · Și când i-a murit copila aceasta din urmă, Fefeleaga n-a spus o zi nimănui nimic. Cât ce-a închis ochii, a pus luminița în sfeșnic, să ardă mai departe, a ieșit în curte, a dezlegat pe Bator de la pociumb, l-a tras întins de căpăstru, l-a dus în șopronul plin de fân și l-a lăsat acolo slobod.

  4. Ion Agârbiceanu (n. 12 septembrie 1882, Cenade, Comitatul Alba de Jos, Austro-Ungaria – d. 28 mai 1963, Cluj, România) a fost un scriitor, ziarist și prozator român, adept al sămănătorismului, parlamentar, academician, canonic și protopop unit al Clujului. A fost tatăl fizicianului Ion I. Agârbiceanu.

  5. Ion AGARBICEANU Fefeleaga publicata in anul 1906. Nuvela Fefeleaga evoca destinul tragic al Mariei Dinului, o femeie sarmana, care infrunta cu greu loviturile groaznice ale vietii.

  6. Ion Agârbiceanu (n. 12 septembrie 1882, Cenade, judeţul Alba - d. 28 mai 1963, Cluj-Napoca, judeţul Cluj), scriitor şi romancier, membru al Academiei Române, preot greco-catolic.

  7. May 28, 2017 · Profesorul Dumitru Caracostea, cel care-l invitase pe Agârbiceanu la Bucuresti pentru o „Marturisire” a unei seri literare, a fost întemnitat la Sighet cu Episcopii si preotii greco-catolici. Acolo , în închisoare, s-a convertit la greco-catolicism prin preotul – profesor Ioan Vultur de la Blaj si a fost primit în Biserica Româna ...

  1. People also search for