Search results
Volumul Scrieri inedite cu profil religios este cu adevărat o carte-eveniment, care a așteptat… 80 de ani ca să vadă lumina tiparului! Este un eveniment literar și, în același timp, un omagiu postum adus lui Ion Agârbiceanu. În curând se va organiza și o lansare online a cărții, care va fi anunțată la timp.
Ion Agârbiceanu (n. 12 septembrie 1882, Cenade, Comitatul Alba de Jos, Austro-Ungaria – d. 28 mai 1963, Cluj, România) a fost un scriitor, ziarist și prozator român, adept al sămănătorismului, parlamentar, academician, canonic și protopop unit al Clujului. A fost tatăl fizicianului Ion I. Agârbiceanu.
May 14, 2024 · An apariție: 1969 (Editura Pentru Literatură) Nota mea: 5/5. Notă goodreads: 4.74. Număr pagini: 630. Gen carte: ficțiune, realism. Ion Agârbiceanu a scris numeroase volume de povestiri, însă nu mulți știu că a scris și câteva romane deosebite. A fost atât scriitor, cât și ziarist și preot.
Ion Agârbiceanu (n. 12 septembrie 1882, Cenade, judeţul Alba - d. 28 mai 1963, Cluj-Napoca, judeţul Cluj), scriitor şi romancier, membru al Academiei Române, preot greco-catolic.
- 2 iulie 1955
- greco-catolică
În anul 1956, prof. dr. Ion I. Agârbiceanu a organizat, la Institutul de Fizică Atomică din București, laboratorul de „Metode Optice în Fizica Nucleară”, în cadrul căruia s-au realizat numeroase cercetări privind structurile atomice hiperfine și izotopice, rezonanța magnetooptică și păturile subțiri dielectrice.
Toate astea povestite alături de trăirile câtorva familii fruntașe a unui sat numit Broșteni, ai căror membri își trăiesc viața cu teamă de Dumnezeu, de blesteme și de semnele prevestitoare, strigoiul autorului fiind acel om lacom de pământ și de avere. Puținele păreri despre carte pe care le aflasem înainte de a o alege m-au ...
Preotul, aurul și ardelenii ar fi trebuit să se adapteze noilor condiții ficționale iscate de „diavolul galben“, pentru a fi pe gustul cititorilor de peste ocean. Meseria scrisului i-ar fi fost o bră-țară de aur lui Agârbiceanu, mai ales în America.