Search results
Ion Agârbiceanu (n. 12 septembrie 1882, Cenade, Comitatul Alba de Jos, Austro-Ungaria – d. 28 mai 1963, Cluj, România) a fost un scriitor, ziarist și prozator român, adept al sămănătorismului, parlamentar, academician, canonic și protopop unit al Clujului. A fost tatăl fizicianului Ion I. Agârbiceanu.
Porni cu hotărâre pe altă uliţă şi ajunse într-o nouă înfundătură. El era singura vietate care se mişca pe drum, alb tot în potopul de ninsoare care sporea mereu. Oamenii erau prin case, prin grajduri, făceau prin şuri mestecături de fân şi paie pentru vite.
rezumat pe scurt În Darul lui moș Miron, Ion Agârbiceanu povestește o întâmplare petrecută într-un sat din Transilvania în timpul primului război mondial. Moș Miron, un țăran de la poalele munților, dorea intrarea românilor în război, cu speranța realizării unității naționale.
Sep 12, 2024 · Ion Agârbiceanu (n. 12 septembrie 1882, Cenade, Comitatul Alba de Jos, Austro-Ungaria – d. 28 mai 1963, Cluj, România) a fost un scriitor, ziarist și prozator român, adept al sămănătorismului, parlamentar, academician, canonic și protopop unit al Clujului.
Ion Agârbiceanu (n. 12 septembrie 1882, Cenade, judeţul Alba - d. 28 mai 1963, Cluj-Napoca, judeţul Cluj), scriitor şi romancier, membru al Academiei Române, preot greco-catolic.
- 2 iulie 1955
- greco-catolică
Dec 17, 2020 · Și când au văzut-o pe Măria, a doua zi după ce și-a îngropat bărbatul, c-a și plecat cu Bator de căpăstru, unul mai pestriț la mațe a zis: – Iată și pe Fefeleaga! Și, de-atunci, Fefeleaga i-a rămas numele. Dar ea nu s-a încrezut niciodată în oameni, nici nu le-a cerut ajutorul.
Sep 12, 2024 · Povestea din care s-a inspirat pentru Fefeleaga. Ion Agârbiceanu s-a născut la 12 septembrie 1882, la Cenade, nu departe de Blajul în care va studia cu un corp profesoral de elită. Primele încercări literare sunt câteva poezii publicate în ziarul Unirea de la Blaj, în anul 1891.