Yahoo Web Search

Search results

  1. Mar 9, 2021 · Au fost prezentate diverse aspecte din evoluţia tehnologiei laser în România, începând cu momentul în care, sub coordonarea renumitului fizician Ion I. Agârbiceanu, se realizează, la Institutul de Fizică Atomică, unul dintre primele lasere din lume.

  2. May 17, 2021 · Chişinău : Litera, 1997. – 368 p. Nuvela lui Ion Agârbiceanu – Fefeleaga, publicată în 1906, pornește, într-adevăr, de la o femeie reală, care a trăit printre buciumani, la poalele Detunatei. Fefeleaga lui Agârbiceanu era o femeie simplă. Singurul ei ajutor era calul ei, Bator.

  3. Jun 5, 2020 · În fiecare dimineață, Maria, poreclită Fefeleaga pornește cu calul său Bator să încarce coșărcile cu pietre din care oamenii scot aur, fiind plătită cu 10 cruceri de povară. Pe vremea când trăia soțul său Dinu, o ducea mai bine căci muncea și acesta.

    • (19)
  4. Sep 14, 2020 · Cei mai mari mergeau pe coasta săniușului, unde în zi de duminică sau de sărbătoare mergeau și flăcăi cu sănii mari. Într-una din zile, Vasilică și Niculiță, tovarăși și vecini primesc învoire de la părinți să meargă și ei pe coastă.

    • (6)
  5. Ion Agârbiceanu (n. 12 septembrie 1882, Cenade, Comitatul Alba de Jos, Austro-Ungaria – d. 28 mai 1963, Cluj, România) a fost un scriitor, ziarist și prozator român, adept al sămănătorismului, parlamentar, academician, canonic și protopop unit al Clujului. A fost tatăl fizicianului Ion I. Agârbiceanu.

  6. Sep 4, 2022 · Cunoscând localităţile în care familia şi Ion Agârbiceanu s-a stabilit (chiar şi temporar): Cenade, Someş-Odorhei, Bucium Șasa, Orlat, Cluj - amintirile din „Uliţa saşilor”, sunt păstrate de scriitor din copilărie, putând fi localizate în Cenade.

  7. Mar 14, 2022 · Opera socială a lui Agârbiceanu l-a ferit de persecuțiile pe care le-au îndurat alți prelați greco-catolici în perioada comunistă. După moartea lui Stalin, Ion Agârbiceanu a devenit, în 1955, membru plin al Academiei Române, iar în 1963 s-a stins din viață la Cluj.

  1. People also search for