Search results
Ion Agârbiceanu (n. 12 septembrie 1882, Cenade, Comitatul Alba de Jos, Austro-Ungaria – d. 28 mai 1963, Cluj, România) a fost un scriitor, ziarist și prozator român, adept al sămănătorismului, parlamentar, academician, canonic și protopop unit al Clujului. A fost tatăl fizicianului Ion I. Agârbiceanu.
Ion Agârbiceanu (first name also Ioan, last name also Agărbiceanu and Agîrbiceanu; 12 September 1882 – 28 May 1963) was an Austro-Hungarian-born Romanian writer, journalist, politician, theologian and Greek-Catholic priest.
Description. La sănius de Ion Agârbiceanu. Numai la o săptămâna dupa Crăciun s-a înstăpânit iarna peste lume, până la marginile zării. S-a pus cu temei să nu se mai clintească până vor incepe să bată vânturile primăverii. Cojoc gros ca în anul acesta, spun bătrânii, n-a mai avut dumneaei de ani de zile. Uliţele satului s ...
La sănius. de Ion Agârbiceanu. Numai la o săptămâna dupa Crăciun s-a înstăpânit iarna peste lume, până la marginile zării. S-a pus cu temei să nu se mai clintească până vor incepe să bată vânturile primăverii. Cojoc gros ca în anul acesta, spun bătrânii, n-a mai avut dumneaei de ani de zile.
12 Septembrie 1882 Se naste in satul Cenade (judetul Alba) scriitorul Ion Agarbiceanu. Este al doilea copil din cei opt ai lui Nicolae Agarbiceanu si ai Anei (nascuta Olariu). Tatal, de profesie padurar, om cu dragoste de carte, era abonat la diverse ziare si reviste populare ale vremii.
în ultimii ani de liceu se afirmă cu încercări de poezie la societatea de lectură a elevilor, iar în foiletonul ziarului “Unirea” din Blaj, la sfârşitul clasei a VlI-a, i se publică primele versuri. în acelaşi ziar, în aprilie 1900, debutează cu proză, publicând schiţa în postul Paştelui. 1900 Bacalaureatul.
Scriitori români de expresie străină. Écrivains roumains d’expression étrangère. Romanian Authors Writing in Foreign Tongues, 2021 In addition to those Romanian writers who succeeded in gaining recognition both in a foreign country and in their country of birth, many others have unfairly remained unknown to the Romanian readers.